zaterdag 11 juli 2015

Vrijdag 10 juli: De andere ploegen

Le Tour the day ahead
Etappe 8: Rennes-Mur de Bretagne, 179 km, heuvels, 2100 HM

Met "de Tour de dag ervoor" zijn we niet de enige groep wielerliefhebbers die de hele Tour rijdt. Vanuit Nederland zijn er drie groepen. Naast de onze, "De Tour de Kans" groep met 8 man die rijden voor de stichting "Make a wish" en een groep uit Ouderkerk aan de Amstel van 10 man onder leiding van Axel Koenders, oud wereldrecord houder hele triatlon. Daarnaast de Pro Tour groep uit Duitsland die rijden voor "Kinderlachen", een stichting die lijkt op de Cliniclowns. Ook een tweetal Belgen rijdt de Tour. Als laatste de meest professionele groep uit Engeland "The tour the day ahead" die rijden voor cure leukaemia. Deze ploeg wordt begeleid door een hele armada aan voertuigen waaronder een auto met zwaailicht voorafgaand aan de groep, een vijftal volgauto's en busjes, en een viertal motoren die alle rotondes en kruisingen afzetten voor de coureurs. Fietsen kunnen ze alleen niet, wel het verkeer ophouden. U zult begrijpen dat wij allen een waas voor de ogen kregen toen we ze gisteren ver voor ons zagen. We keken elkaar aan zo van we zullen ze even een poepie laten ruiken. Het was het gas er op, rijden voor wat we waard waren en er op en er over. Heerlijk! Uit betrouwbare bronnen heb ik vandaag vernomen dat de verguisde Lance Armstrong de dertiende en veertiende etappe mee gaat rijden met deze groep, maar officieel is dit nog geheim. 

Voor ons was het vandaag een wandeletappe. Rustig aan in een grote groep van zo'n 20 man. Een gemiddelde van rond de 29 km. Het weer is inmiddels weer omgeslagen met nu weer echt zomers weer en in de middag boven de dertig graden. Helaas ook het eerste serieuze ongeval waarbij een van de twee Belgen die buiten onze groep om soms meerijden, door niet opletten op een afslaand landbouwvoertuig klapte, over de kop sloeg en met diepe vleeswonden werd afgevoerd naar een ziekenhuis.

De favorieten voor de Tour zege kunnen zich aan het einde van de 179 kilometer lange étape tussen Rennes en de Mûr-de-Bretagne niet verstoppen. Ze moeten mee zijn op de steile slotklim, anders verliezen ze kostbare seconden op hun concurrenten.

De hoofdstad van Bretagne, Rennes, fungeerde al elf keer eerder als startplaats van een Tourétape. Voor het laatst in 1994, toen Jan Svorada aan het einde van de rit in Futuroscope de massasprint won.

Vanuit de studentenstad aan de oevers van de Ille en de Vilaine voerde de route door Bretagne. Traditioneel een wielergekke streek, die grote kampioenen als Louison Bobet en Bernard Hinault voortbracht. 

De étappe eindigt op de Mûr de Bretagne. Een korte maar pittige klim. Eenmaal eerder lag bovenop deze muur de finishstreep van een Tourétape. In 2011 wist Cadel Evans Alberto Contador net voor te blijven, terwijl de sprinters in geen velden of wegen te bekennen waren. Dat zal deze keer niet anders zijn.

Het zwaartepunt van de twee kilometer lange klim ligt in de eerste helft met maximaal stijgingspercentage van 15%. Na een kilometer vlakt de klim af en in de laatste 500 meter stijgt de weg nog slechts 2,2%. Zo kan een sterk sprintende klimmer er met de zege vandoor gaan.

We overnachten vandaag in Golfhotel Vannes zo'n 72 km verderop. Maar om nou te zeggen dat ik nog energie over heb om een balletje te slaan, neen dat niet. Je bent blij als je na een lange dag weer bij je hotel bent.

1 opmerking:

  1. Petje af. Je bent al verder gekomen dan menig gele trui drager dit jaar! Maar dan ben je op een golfbaan.... Ieder z'n sport :-)
    Onze tour de France start morgen. Inderdaad, met de auto. Hou je taai!

    Bernard

    BeantwoordenVerwijderen