donderdag 9 juli 2015

Donderdag 9 juli: de flecheurs


Etappe 7: Livarot-Fougeres, 190 km, vlak, 2100 HM

Gisteren hebben we voor het eerst kunnen profiteren van het werk van de flecheurs. Die zorgen met twee busjes voor het uitpijlen van de officiële route en zorgen er zo voor dat op alle belangrijke punten grote gele borden hangen om de juiste richting aan te geven. Ze beginnen hun werk echter pas om om acht uur terwijl wij in het algemeen half acht vertrekken. Naar ik heb begrepen werken ze dit jaar met nieuwe mensen, oud profwielrenners, die nog wat moesten warm draaien. Dat betekende dat ze ons de eerste dagen niet meer inhaalden. Daardoor waren wij de eerste dagen aangewezen op GPS-bestanden, hetgeen soms lastig is. Jac had de hele route voor ons in GPS-bestanden vertaald. Zeker in Nederland was dat lastig omdat dan naar fietspaden moest worden gezocht vlak naast de officiële route waar wij vaak als fietser niet op mochten rijden. In 2012 begeleidden de flecheurs met sirenes de intocht op de Champs Elyssees, hopelijk doen ze dat dit jaar weer.

Het weer is gelukkig vandaag weer veel beter geweest dan gisteren toen het hondenweer was. Een lekker zonnetje en deels zelfs de wind in de rug. Daarmee is de 190 km ook beter te verteren. Het is verbazingwekkend te merken hoe ik verder in de etappe van vandaag kon herstellen van de vermoeienissen van de dagen ervoor en vanmiddag de power in de benen terug vond.

De etappe leidde ons in 194 "vlakke" kilometers van Livarot naar Fougères met daarin toch zo'n 2100 hm. In de Bretonse aankomstplaats is het woord morgen aan de mannen met de dynamietkuiten. 

Vertrekplaats is een gehucht van nog geen 3.000 inwoners maar met een grote reputatie. Die is te danken aan de lokale kaas, een intense roodschimmel die is gemaakt van koemelk. De Tour koerste al vaak door Livarot maar was er nog nooit te gast.
Chateau de Fougeres

Aankomstplaats Fougères heeft een rijke historie. Het stadje is gebouwd rond een kasteel dat in vroege tijden temidden van de moeraslanden opdoemde en daarmee zo goed als onneembaar was. De Tourorganisatie komt blijkbaar graag in Fougères, want in 2013 was het vertrekplaats van rit 12, die naar Tours leidde en een buit werd voor Marcel Kittel. 

2 opmerkingen:

  1. Hey broer. Hoe gaat ie? Ik denk dat je je roeping hebt gemist als aardrijkskunde- of geschiedenis leraar :) . Klinkt alsof het allemaal te doen is voor je. Hou je taai en geniet. Ben trots op je. Veel groeten uit Barcelona van Suus Lauryn Beant en Paul

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Livarot! Niet vergeten dat te eten of past dit niet in je krachtdieet?

    BeantwoordenVerwijderen