zaterdag 11 juli 2015

Zaterdag 11 juli: Ploegentijdrit

De voormalige Garmin-Cervelo ploeg, mijn favoriete ploeg in de Tour
Etappe 9: Vannes-Plumelec (ploegentijdrit), 28 km, 400 HM

Morgen moeten de ploegen een teamprestatie neerzetten in een relatieve korte ploegentijdrit van 28 kilometer aan de Bretonse kust. De coureurs vertrekken voor deze ploegentijdrit uit Vannes en koersen naar Plumelec. Op zich is het uitzonderlijk dat er een ploegentijdrit is gepland na de eerste 7 étapes, waarin zo'n rit altijd verreden wordt. Vannes was in het Tourverleden een locatie die meerdere malen werd opgenomen. In 1928 al, maar ook 1931 en 1947. Het meest recente optreden vond plaats 1993.

Plumelec is bekend van de Grote Prijs van Plumelec Morbihan (of Dwars door de Morbihan). Een koers die twee keer werd gewonnen door Julien Simon (2012 en 2014). Het plaatsje was voor het laatst te zien in 2008 als startplaats voor een wel heel lange proloog van 197 kilometer. In 1982 werd er ook gefinisht met een ploegentijdrit. De roemruchte TI-Raleighploeg won die, zoals zo vele ploegentijdritten in die tijd. De keuze voor Plumelec doet vooral Bernard Hinault veel plezier. De trotse Breton noemt Bretagne de bakermat van het Franse wielrennen.

Gisteravond hebben we bij het hotel nog bezoek gehad van 4 mecaniciens van Specialized die voor wij de bergen in gaan alle fietsen nog op de belangrijkste onderdelen gecontroleerd hebben. Geeft een veilig gevoel. Fantastisch om te zien hoe snel zij de afstelling van de derailleurs, die er voor zorgen dat wij kunnen schakelen, kunnen optimaliseren. Mijn fiets schakelde vanmorgen weer als een zonnetje waarbij de ketting zo ongeveer geluidloos liep. Top, top met dank aan Wilfred die ook dit weer perfect voor ons geregeld had.

Voor ons is het vandaag eigenlijk een reisdag. Wij hoefden niet tot het uiterste te gaan, sterker nog er werd helemaal geen tijd genoteerd en het ging ook niet om een teamprestatie. Na de ploegentijdrit snel de bus in voor een lange busrit van een kleine 800 km naar de Pyreneeën, alwaar morgen de eerste rustdag. Helaas is het vandaag ook zwarte zaterdag in Frankrijk. Hopelijk valt de drukte mee en krijgen we tijd om te recupereren!

3 opmerkingen:

  1. Je staat er bij en kijkt er naar. Laat de sleutelaars je fiets maar goed instellen. Wel zo'n veilig gevoel. Hou vol en geniet er van. Petje af hoor! Groet, Edwin van Gorselen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi George, ontzettend onder de indruk van je prestatie! We houden je in de gaten, leuk om te volgen! Succes, groetjes Gaby

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Je fiets in orde voordat je de bergen in gaat. Dat lijkt mij geen overbodige luxe. Heb je het afdalen geoefend?

    BeantwoordenVerwijderen